11 Jun 2020

Μεγάλο ενδιαφέρον για την Ανοικτή Επιστήμη παρουσιάζει η πρόσβαση σε επιστημονικά αποτελέσματα που είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονικές υποδομές, όπως είναι τα αποθετήρια. Η ύπαρξη πολιτικών περιεχομένου, μεταδεδομένων, απόθεσης, διατήρησης κλπ, η εφαρμογή παγκόσμιων προτύπων ανταλλαγής πληροφοριών και η εκπαίδευση στη χρήση των αποθετηρίων, είναι ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα που συμβάλλουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ανιχνευσιμότητας και επανάχρησης των επιστημονικών αποτελεσμάτων. Τελευταία, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη τόσο για τα δεδομένα όσο και για τις υποδομές/ υπηρεσίες που παράγουν, διανέμουν και διατηρούν δεδομένα, να ακολουθούν τις FAIR αρχές. Η ετερογένεια των δεδομένων δύναται να επηρεάσει και να αποτελέσει εμπόδιο στη διαλειτουργικότητα μεταξύ συστημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Εθνικοί Κόμβοι Ανοικτής Πρόσβασης σε Ελλάδα και Κύπρο συνεχίζουν την ενημέρωση της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας για σημαντικές πτυχές που αφορούν την Ανοικτή Επιστήμη και διοργανώνουν την Πέμπτη 11 Ιουνίου  και ώρα 11.00-12.00 ένα διαδικτυακό webinar με θέμα τη διαλειτουργικότητα των αποθετηρίων

Το παρόν webinar αφορά στην ενημέρωση για υπηρεσίες και ροές εργασίας που εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση ιδρυματικών και θεματικών αποθετηρίων για επιστημονικές δημοσιεύσεις και ερευνητικά δεδομένα, με πρότυπα που επιτυγχάνουν την αποτελεσματική, και χωρίς απώλειες, ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ετερογενή συστημάτων. 

Στόχος του webinar είναι να παρουσιαστούν σε διαχειριστές αποθετηρίων:

  • Οδηγίες του OpenAIRE που αφορούν μεταδεδομένα για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας

  • Validator: υπηρεσία αξιολόγησης διαλειτουργικότητας

  • Repository Dashboard: επιπλέον λειτουργίες για αποθετήρια

Την παρουσίαση του webinar έχουν αναλάβει οι Στεφανία Μάρτζιου και Αντώνης Λεμπέσης, επιστημονικοί συνεργάτες στο Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά" και μέλη της ομάδας τεχνικής ανάπτυξης του OpenAIRE.

Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το webinar, συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής εδώ.