15 Σεπτέμβριος 2020
Διαδικτυακή διάλεξη μέσω Zoom

Το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ/ΕΚ "Αθηνά") και η Ακαδημία Αθηνών, διοργανώνουν στο πλαίσιο του έργου ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο: "Τεχνητή Νοημοσύνη και Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας". Ο στόχος της διάλεξης είναι κατά βάση ενημερωτικός και θα αφορά τα πεδία εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης κυρίως στην Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας (εξόρυξη δεδομένων κ.ά.), καθώς και τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από τη χρήση των "έξυπνων" αλγορίθμων.

Την ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Χάρης Παπαγεωργίου, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά" και μέλος της ομάδας της Ερευνητικής Υποδομής Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών CLARIN:EL.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα δοθεί έμφαση στις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης όσον αφορά στην επεξεργασία αλλά και παραγωγή φυσικής γλώσσας. Ειδικότερα, η διάλεξη θα επιχειρήσει να απαντήσει σε ερωτήματα όπως:

  • Πού οφείλεται η αλματώδης εξέλιξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Τεχνητή Νοημοσύνη
  • Πώς τα big data συνέδραμαν σε αυτή την πρόοδο
  • Τι είναι οι "έξυπνοι" αλγόριθμοι και πώς "μαθαίνουν" από τα big data
  • Εφαρμογές στην Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας (ανάλυση συναισθήματος, εξόρυξη γνώμης, παραγωγή κειμένου από υπολογιστές κ.ά)
  • Ποια ηθικά διλήμματα/κίνδυνοι προκύπτουν από τη χρήση αυτών των αλγορίθμων.

Πραγματοποιήστε την εγγραφή σας εδώ και παρακολουθήστε την ομιλία.