28 Απρίλιος 2023
Ακαδημία Αθηνών

Στο πλαίσιο του έργου «Το αναδυόμενο τοπίο ψηφιακής εργασίας στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποδομών DARIAH και CLARIN», η Ομάδα ΔΥΑΣ της Ακαδημίας Αθηνών διοργανώνει εργαστήριο για τη χρήση της πλατφόρμας Heurist. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, 9:00 - 15:00 στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα, Πανεπιστημίου 28, Αθήνα.

Το Heurist είναι ένα σύστημα διαχείρισης δεδομένων που απευθύνεται σε ερευνητές των ανθρωπιστικών επιστημών. Ειδικότερα απευθύνεται σε αρχαιολόγους, ιστορικούς, φιλολόγους, κοινωνικούς ανθρωπολόγους κ.α. ερευνητές που αναζητούν ένα εύχρηστο και ευέλικτο εργαλείο για την οργάνωση των ερευνητικών τους δεδομένων σε δομημένη βάση δεδομένων.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει:

  • Εισαγωγή στα βασικά χαρακτηριστικά του Heurist
  • Masterclass, δηλαδή εφαρμογή στην πράξη και άσκηση στη δημιουργία βάσεων δεδομένων για νέους χρήστες της πλατφόρμας
  • Υλοποίηση εφαρμογών με χρήση δεδομένων των ίδιων των συμμετεχόντων.

Καθώς το εργαστήριο θα περιλαμβάνει πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων, ολοκληρώνοντας την άσκηση, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να σχεδιάσουν μια απλή βάση δεδομένων την οποία μπορούν στη συνέχεια  να εμπλουτίσουν και να εξελίξουν. Θα μπορούν να εισάγουν δεδομένα στη βάση τους και να εκτελούν απλές και σύνθετες αναζητήσεις.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα βρείτε εδώ μέχρι τις 6 Μαρτίου 2023

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του εργαστηρίου εδώ.