Από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο CLARIN:EL
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10 Δεκεμβρίου), ο μήνας αυτός αφιερώνεται στους πόρους που φιλοξενούνται στην Υποδομή CLARIN:EL και συγκροτούν την Οικογένεια Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η Κατερίνα Κορρέ, μιλά για τo Σύνολο δεδομένων υποθέσεων του ECtHR (European Court of Human Rights) που δημιουργήθηκε από την Ομάδα Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας υπήρξε μέλος:
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εκδικάζει καταγγελίες σχετικά με παραβιάσεις των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου1 από τα ευρωπαϊκά κράτη.
Ο συγκεκριμένος πόρος περιλαμβάνει 11 χιλιάδες υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και μπορεί να θεωρηθεί ως μια εμπλουτισμένη έκδοση των δεδομένων των Chalkidis et al. (2019). Το νέο σύνολο δεδομένων περιλαμβάνει 3 αρχεία (dev, train και test), σε μορφή απλού κειμένου (txt) με το καθένα να δίνει πληροφορίες για διάφορες υποθέσεις. Κάθε υπόθεση έχει ένα μοναδικό αναγνωριστικό (ID) και για αυτήν δίνονται τα γεγονότα (facts) που συνέβησαν σε χρονολογική σειρά με την μορφή αριθμημένων παραγράφων. Στην συνέχεια παρατίθενται τα άρθρα για τα οποία γίνεται καταγγελία (allegedly violated articles) στην συγκεκριμένη υπόθεση. Ο συγκεκριμένος πόρος έχει χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή μοντέλων και την διεξαγωγή πειραμάτων τεχνητής νοημοσύνης, για παράδειγμα, στην πρόβλεψη των άρθρων τα οποία επρόκειτο να συζητηθούν στο δικαστήριο με βάση τα γεγονότα. Ακολουθούν, με την ίδια λογική, τα άρθρα που το δικαστήριο αποφάσισε ότι πραγματικά παραβιάστηκαν (violated articles). Κάθε απόφαση έχει ακόμη τις αναφορές στα γεγονότα της υπόθεσης (silver allegation rationales). Τέλος, για 50 περιπτώσεις ένας νομικός, με εμπειρία σε υποθέσεις του ΕΔΑΔ, επισημείωσε τις παραγράφους όπου περιγράφονται τα γεγονότα που στοιχειοθετούν παραβίαση των άρθρων της Σύμβασης και αυτές παρατίθενται ως τα gold allegation rationales, δηλαδή ως το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η πρόσβαση στον συγκεκριμένο πόρο γίνεται ελεύθερα μέσω του CLARIN:EL για ερευνητικούς σκοπούς με Άδεια Χρήσης CC-BY-NC-SA (Αναφορά δημιουργού, Μη Εμπορική Χρήση, Παρόμοια Διανομή).
Κατερίνα Κορρέ
Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια
Πληροφορίες για τον πόρο
Αγγλικά