• CLARIN:EL Datathons 2021- Τεκμηρίωση και επεξεργασία γλωσσικών δεδομένων στο CLARIN:EL

    more

    Το ΙΕΛ/ΕΚ "Αθηνά" και η Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες και για τη Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία "ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ" διοργάνωσαν δύο εξειδικευμένα εργαστήρια (datathons) με αντικείμενο την κατασκευήτεκμηρίωση και επεξεργασία γλωσσικών δεδομένων μέσω της Υποδομής CLARIN:EL. Τα δύο εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά στις 13 & 18 Οκτωβρίου του 2021 και είχαν κοινό περιεχόμενο. Σκοπός των εργαστηρίων ήταν να πειραματιστούν οι συμμετέχοντες στη δημιουργία, στην τεκμηρίωση, στο διαμοιρασμό και στην επεξεργασία των δικών τους γλωσσικών δεδομένων μέσα από τα εργαλεία και τις υπηρεσίες της Ερευνητικής Υποδομής CLARIN:EL. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δημιουργήσουν τα δικά τους γλωσσικά δεδομένα (σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες και προδιαγραφές), τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποίησαν στα πλαίσια της συμμετοχής τους στις εργασίες των εξειδικευμένων εργαστηρίων (datathons): i) δημιουργία και τεκμηρίωση γλωσσικών δεδομένων σύμφωνα με διεθνή πρότυπα μεταδεδομένων μέσω του περιβάλλοντος τεκμηρίωσης και ανάρτησης πόρων CLARIN:EL (CLARIN:EL Editor), ii) επεξεργασία γλωσσικών δεδομένων χρησιμοποιώντας τα εργαλεία Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας του CLARIN:EL που βασίζονται σε νευρωνικά δίκτυα, με στόχο την επίλυση συγκεκριμένου προβλήματος.

    Εκπαιδευτική δράση

  • Θερινό Σχολείο 2021 "Γλωσσική Τεχνολογία και Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες: μια νέα ερευνητική μεθοδολογία"

    more

    Το ΙΕΛ/ΕΚ "Αθηνά" και η Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες και για τη Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία "ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ" διοργάνωσαν Θερινό Σχολείο με τίτλο "Γλωσσική Τεχνολογία και Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες: μια νέα ερευνητική μεθοδολογία". Το Θερινό Σχολείο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά  στις 6-8 Ιουλίου με τη συμμετοχή 75 σπουδαστών. Στο Θερινό Σχολείο δίδαξαν 15 επιστήμονες από τον χώρο της Γλωσσικής Τεχνολογίας, της Πληροφορικής και των Ανθρωπιστικών και Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις βασικές έννοιες της Γλωσσικής Τεχνολογίας και των Γλωσσικών Πόρων, να ενημερωθούν σχετικά με τη συλλογή, την επισημείωση και την επεξεργασία δεδομένων, να ανακαλύψουν παραδείγματα εφαρμογών Γλωσσικής Τεχνολογίας στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, καθώς και να μάθουν για τις εθνικές και ευρωπαϊκές υποδομές Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών, οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της πολιτικής της ανοιχτής επιστήμης, στη διευκόλυνση του διαμοιρασμού δεδομένων και υπηρεσιών και στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών. Τέλος, δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν μέσω πρακτικών εργαστηρίων με τη χρήση του CLARIN:EL και των υπηρεσιών επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας που προσφέρει.

    Θερινό Σχολείο

  • Παρουσίαση νέας έκδοσης CLARIN:EL

    more

    Στα πλαίσια της συνεχούς υποστήριξης της Υποδομής CLARIN:EL και των υπηρεσιών της και με στόχο τη μέριμνα για την απρόσκοπτη λειτουργία της καθώς και την αναβάθμιση και βελτίωσή της σύμφωνα με επικαιροποιημένα πρότυπα και σύγχρονες αρχές σχεδιασμού, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υλοποίηση της νέας έκδοσης της Ερευνητικής Υποδομής Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών CLARIN:EL (έκδοση 3.0). Η νέα αναβαθμισμένη πλατφόρμα CLARIN:EL παρουσιάστηκε σε όλα τα μέλη του δικτύου CLARIN:EL στις 7 και 8 Ιουνίου 2021 μέσω της Πλατφόρμας GoToMeeting.

    Εκπαιδευτική / Ενημερωτική δράση

  • Σεμινάριο "Ερμηνευτική Ανάλυση Λόγου στην Ψηφιακή Εποχή"

    more

    To Δίκτυο Ανάλυσης Πολιτικού Λόγου της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ), σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και το ερευνητικό πρόγραμμα Απολλωνίς ΑΠΘ διοργάνωσαν στις 29 Μαρτίου 2021 και ώρες 19.00-21.00 διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα την "Ερμηνευτική Ανάλυση Λόγου στην Ψηφιακή Εποχή". Στα πλαίσια του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της Ερευνητικής Υποδομής CLARIN:EL από την κ. Μαρία Γαβριηλίδου, Γλωσσολόγο-Ερευνήτρια στο ΙΕΛ/ΕΚ "Αθηνά" και Αναπληρώτρια Συντονίστρια του CLARIN:EL.

    Εκπαιδευτική / Ενημερωτική δράση

  • 8ο διαδικτυακό σεμινάριο CLARIN:EL: "Η λεκτική επιθετικότητα στο Ελληνικό Twitter και η χρήση εργαλείων/διαδικτυακών υπηρεσιών γλωσσικής επεξεργασίας και συνεργατικών πλατφορμών επισημείωσης κειμένου CLARIN:EL για τον εντοπισμό της"

    more

    Τον Μάρτιο του 2021 πραγματοποιήθηκε το 8ο κατά σειρά διαδικτυακό σεμινάριο του CLARIN:EL με θέμα τον εντοπισμό λεκτικής επιθετικότητας στο Ελληνικό Twitter κάνοντας χρήση των διαθέσιμων εργαλείων/διαδικτυακών υπηρεσιών γλωσσικής επεξεργασίας και συνεργατικών πλατφορμών επισημείωσης κειμένου CLARIN:EL. Στα πλαίσια του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν: το ερευνητικό ερώτημα, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν καθώς και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν. Το διαδικτυακό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε μέσω της Πλατφόρμας GoToMeeting με τη συμμετοχή 13 μελών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων από όλη την Ελλάδα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας).

    Εκπαιδευτική δράση

  • 7ο διαδικτυακό σεμινάριο CLARIN:EL: "Παρουσίαση εργαλείων και διαδικτυακών υπηρεσιών Γλωσσικής Τεχνολογίας CLARIN:EL στα μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Παντείου Πανεπιστημίου"

    more

    Στις 18 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε δίωρο διαδικτυακό σεμινάριο με τα μέλη της ομάδας του Παντείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε παρουσίαση όλων των εργαλείων και διαδικτυακών υπηρεσιών γλωσσικής επεξεργασίας που παρέχονται από την Ερευνητική Υποδομή CLARIN:EL.

    Εκπαιδευτική δράση

  • Διαδικτυακή διάλεξη: "Τεχνητή Νοημοσύνη και Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας"

    more

    Το ΙΕΛ/ΕΚ "Αθηνά" και η Ακαδημία Αθηνών, διοργάνωσαν στο πλαίσιο του έργου "ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ" διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο: "Τεχνητή Νοημοσύνη και Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας". Ο στόχος της διάλεξης ήταν κατά βάση ενημερωτικός και αφορούσε τα πεδία εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης κυρίως στην Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας (εξόρυξη δεδομένων κ.ά.), καθώς και τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από τη χρήση των "έξυπνων" αλγορίθμων. Την ομιλία πραγματοποίησε ο Χάρης Παπαγεωργίου, Διευθυντής Ερευνών στο ΙΕΛ/ΕΚ "Αθηνά" και μέλος της ομάδας της Ερευνητικής Υποδομής Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών CLARIN:EL.

    Διάλεξη / Ενημερωτική δράση

  • Σεμινάριο τεκμηρίωσης πόρων στην Υποδομή CLARIN:EL

    more

    Στις 12 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκε δίωρο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα τη διαδικασία τεκμηρίωσης και ανάρτησης πόρων στην Υποδομή CLARIN:EL. Το σεμινάριο παρακολούθησαν, μέσω της πλατφόρμας GoToMeeting, μέλη από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικούς Οργανισμούς από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ).

    Εκπαιδευτική δράση

  • 5ο διαδικτυακό σεμινάριο CLARIN:EL: "Παρουσίαση εργαλείων και διαδικτυακών υπηρεσιών Γλωσσικής Τεχνολογίας CLARIN:EL στην ομάδα του ΑΠΘ

    more

    Στις 18 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκε δίωρο διαδικτυακό σεμινάριο με την ομάδα του ΑΠΘ κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε παρουσίαση όλων των εργαλείων ή/και διαδικτυακών υπηρεσιών γλωσσικής επεξεργασίας που παρέχονται από την Ερευνητική Υποδομή CLARIN:EL.

    Εκπαιδευτική δράση

  • 4ο διαδικτυακό σεμινάριο CLARIN:EL: Εκπαίδευση Τεκμηριωτών Πανεπιστημίου Κρήτης

    more

    Στις 17 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκε το 4ο κατά σειρά δίωρο διαδικτυακό σεμινάριο με την ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν τα εξής: i) Η διαδικτυακή πύλη CLARIN:EL. Ο κεντρικός κατάλογος. Βασικές έννοιες (αποθετήρια και ρόλοι), ii) Γλωσσικοί πόροι (βασικές κατηγορίες) - μεταδεδομένα & φυσικό αντικείμενο, iii) Περιήγηση (χρήση φίλτρων-λέξεων κλειδιών) - απλός χρήστης, iv) Δημιουργία περιγραφών γλωσσικών πόρων με τον editor/ upload xml - τεκμηριωτής, v) Upload - τεκμηριωτής, vi) Διαχείριση επιπέδου δημοσίευσης γλωσσικών πόρων - συντονιστής, vii) Διαχείριση τεκμηριωτών - συντονιστής. Τέλος, δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τη χρήση της Υποδομής και τις υπηρεσίες που αυτή προσφέρει μέσω πρακτικού εργαστηρίου.

    Εκπαιδευτική δράση

  • Το CLARIN:EL στη Βραδιά του Ερευνητή

    more

    Τον Σεπτέμβριο του 2019 η Εθνική Υποδομή Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών CLARIN:EL συμμετείχε στη Βραδιά του Ερευνητή. Μέσα από σύντομες παρουσιάσεις, βίντεο, demos και έξυπνα quiz, το κοινό είχε την ευκαιρία να εξοικειωθεί με τα ψηφιακά γλωσσικά δεδομένα και τις νέες μεθόδους οργάνωσης, σωστής διαχείρισης, ανάλυσης και διαμοιρασμού τους με τη βοήθεια σύγχρονων εργαλείων και διαδικτυακών υπηρεσιών επεξεργασίας φυσικής γλώσσας.

    Δράση διάχυσης / Εκπαιδευτική δράση

  • Η Ερευνητική Υποδομή Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών CLARIN:EL συμμετέχει στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης!

    more

    Η Ερευνητική Υποδομή Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών CLARIN:EL συμμετείχε στην 84η ΔΕΘ. Μέσα από σύντομες παρουσιάσεις, βίντεο και demos οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Υποδομή, τις υπηρεσίες που αυτή προσφέρει σε όλη την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, τη βιομηχανία, αλλά και το ευρύ κοινό καθώς και να μάθουν πώς μπορούν να συμμετάσχουν στο CLARIN:EL και να γίνουν μέλη του δικτύου.

    Δράση διάχυσης

  • Θερινό Σχολείο στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες

    more

    Η Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά" και η Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες και για τη Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία "ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ" διοργάνωσαν το 1ο Θερινό Σχολείο για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες τον Ιούλιο του 2019. Στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου έγινε παρουσίαση της Υποδομής CLARIN:EL από την κ. Μαρία Γαβριηλίδου, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της Μαρίας Ποντίκη (μέλος της ομάδας CLARIN:EL) με θέμα τη Σημασιολογική Ανάλυση Κειμένου για την εξέταση κοινωνικών φαινομένων και συμπεριφορών.

    Θερινό Σχολείο / Εκπαιδευτική / Ενημερωτική δράση

  • 3ο διαδικτυακό σεμινάριο CLARIN:EL: Εκπαίδευση Τεκμηριωτών Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας

    more

    Το 3ο διαδικτυακό σεμινάριο εκπαίδευσης Τεκμηριωτών πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου 2019 μέσω της εφαρμογής Skype και απευθυνόταν σε όλα τα μέλη του ΚΕΓ. Αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν η λεπτομερής ενημέρωση των μελών για τα εργαλεία και τις υπηρεσίες που έχουν υλοποιηθεί για την επεξεργασία γλωσσικών πόρων από την ομάδα CLARIN:EL του ΙΕΛ και διατίθενται στο σύνολο των χρηστών της Υποδομής.

    Εκπαιδευτική δράση

  • Γλωσσικοί πόροι στο ΕΚΠΑ: Υποδομή, χρήση και εργαλεία

    more

    Ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας και η ομάδα CLARIN:EL του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργάνωσαν την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 ημερίδα με θέμα: "Γλωσσικοί πόροι στο ΕΚΠΑ: Υποδομή, χρήση και εργαλεία". Μέλη της ομάδας του ΙΕΛ/ΕΚ "Αθηνά" για το CLARIN:EL συμμετείχαν στην υποστήριξη της ημερίδας αναλαμβάνοντας συμβουλευτικό ρόλο και παρέχοντας διευκρινίσεις και απαντήσεις σε ερωτήσεις ειδικού ενδιαφέροντος γύρω από τον διαμοιρασμό, την αδειοδότηση και την επεξεργασία πόρων στο CLARIN:EL.

    Ενημερωτική / Εκπαιδευτική δράση

  • 2ο σεμινάριο CLARIN:EL: Εκπαίδευση Τεκμηριωτών Κοινωνικών Επιστημών

    more

    Το 2ο σεμινάριο εκπαίδευσης τεκμηριωτών έλαβε χώρα στο ΙΕΛ/ΕΚ "Αθηνά" με τη συμμετοχή 7 ατόμων από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το περιεχόμενο του σεμιναρίου ήταν το ίδιο με αυτό του 1ου διαδικτυακού σεμιναρίου (Webinar) και είχε τη μορφή πρακτικού φροντιστηρίου (hands-on tutorial).

    Εκπαιδευτική δράση

  • Συμπόσιο για την Ανοικτή Επιστήμη στην Ελλάδα

    more

    Στις 29-30 Νοεμβρίου 2018 διοργανώθηκε από το ΕΚ "Αθηνά" διήμερο Συμπόσιο για την Ανοικτή Επιστήμη στην Ελλάδα με σκοπό την ενδυνάμωση της επικοινωνίας, των συνεργασιών και της ανταλλαγής γνώσης μεταξύ των ελληνικών οργανισμών, υποδομών και πρωτοβουλιών. Στα πλαίσια του Συμποσίου έγινε παρουσίαση της Ερευνητικής Υποδομής CLARIN:EL από την κ. Μαρία Γαβριηλίδου, Γλωσσολόγο-Ερευνήτρια στο ΙΕΛ/ΕΚ "Αθηνά" και Αναπληρώτρια Συντονίστρια του CLARIN:EL.

    Συμπόσιο / Ενημερωτική δράση

  • 1ο διαδικτυακό σεμινάριο CLARIN:EL: Εκπαίδευση Τεκμηριωτών Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας

    more

    Τον Νοέμβριο του 2018 πραγματοποιήθηκε το 1ο σεμινάριο εκπαίδευσης των τεκμηριωτών του ΚΕΓ προκειμένου να εξοικειωθούν τα μέλη του στη χρήση και τις λειτουργίες της Υποδομής. Το διαδικτυακό σεμινάριο διήρκησε συνολικά 3 ώρες (10:00-13:00) και στόχος ήταν να παρουσιαστούν με ευσύνοπτο τρόπο και μέσω ασκήσεων οι δυνατότητες που δίνει το σύνολο της Υποδομής καθώς και τα διαφορετικά δικαιώματα των χρηστών ανάλογα με το εάν βρίσκονται στον Κεντρικό Κατάλογο CLARIN:EL ή στο Ιδρυματικό Αποθετήριο του Φορέα τους. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν στις εξής διαδικασίες της Υποδομής: Υπηρεσίες Κεντρικού Καταλόγου (είσοδος στο CLARIN:EL, αναζήτηση/καταφόρτωση/επεξεργασία πόρων CLARIN:EL, θέαση του αποτελέσματος της επεξεργασίας), Δικαιώματα στο Ιδρυματικό Αποθετήριο (διαχείριση χρηστών και ομάδων, δημιουργία πόρων, διαχείριση πόρων).

    Εκπαιδευτική δράση

  • Παγκόσμια ημέρα μετάφρασης 2018

    more

    Στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης, η η meta|φραση διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο: "Τη γλώσσα μου έδωσαν ellhnikh". Η κ. Μαρία Γαβριηλίδου, Γλωσσολόγος-Ερευνήτρια στο ΙΕΛ/ΕΚ "Αθηνά" και Αναπληρώτρια Συντονίστρια της Ερευνητικής Υποδομής CLARIN:EL συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα τη φθορά και την αφθαρσία, την ουσία και την παρουσία της ελληνικής γλώσσας στο παρόν και στο μέλλον, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε παρουσίαση της Ερευνητικής Υποδομής CLARIN:EL.

    Ενημερωτική δράση

  • Ημερίδα CLARIN:EL - Γλωσσικά δεδομένα και τεχνολογίες στις Κοινωνικές & Πολιτικές Επιστήμες

    more

    Στα πλαίσια της επέκτασης του δικτύου, η Υποδομή CLARIN:EL συναντήθηκε με εξέχοντες Κοινωνικούς και Πολιτικούς επιστήμονες από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Με στόχο την αμοιβαία γνωριμία των δύο χώρων (των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Γλωσσικής Τεχνολογίας), οι ερευνητές του ΕΚΚΕ και του Παντείου παρουσίασαν τα ερευνητικά τους ερωτήματα, τον τρόπο εργασίας τους και τις τρέχουσες μεθοδολογίες που ακολουθούν. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες εφαρμογές Γλωσσικής Τεχνολογίας του ΙΕΛ/ΕΚ "Αθηνά", ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της Ερευνητικής Υποδομής CLARIN:EL. Τέλος, δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τη χρήση της Υποδομής και τις υπηρεσίες που αυτή προσφέρει μέσω πρακτικού εργαστηρίου.

    Εκπαιδευτική / Ενημερωτική δράση