Από τα Ημερολόγια Καταστρώματος στο CLARIN:EL
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου), ο μήνας αυτός αφιερώνεται στις ποιητικές συλλογές σημαντικών ποιητών που φιλοξενούνται στην Υποδομή CLARIN:EL και αποτελούν μέλη της Οικογένειας πόρων Ποίηση.
Η Κατερίνα Θ. Φραντζή, Καθηγήτρια Πληροφορικής & Επεξεργασίας Σωμάτων Κειμένων, Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Υπεύθυνη του Αποθετηρίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο CLARIN:EL, μας μιλά για τις Ποιητικές συλλογές του Γιώργου Σεφέρη, ένα σώμα κειμένων ποιητικού λόγου, στο οποίο εμπεριέχονται συνολικά 240 ποιήματα από τις συλλογές του Γιώργου Σεφέρη Στροφή, Η Στέρνα, Μυθιστόρημα, Γυμνοπαιδία, Ημερολόγιο Καταστρώματος Α’, Ημερολόγιο Καταστρώματος Β’, Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ’, Κίχλη, Τρία Κρυφά Ποιήματα, Τετράδιο Γυμνασμάτων, Τετράδιο Γυμνασμάτων Β’.
Ο πόρος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο Πρακτικής Άσκησης που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Πληροφορικής του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διατίθεται ελεύθερα μέσω του CLARIN:EL για ερευνητικούς σκοπούς με Άδεια Χρήσης CC-BY-NC-ND (Αναφορά δημιουργού, Μη Εμπορική Χρήση, Όχι Παράγωγα Έργα).
Το Εργαστήριο Πληροφορικής συστηματικά ενημερώνει φοιτητές/ήτριες για την Υποδομή CLARIN:EL και τους/τις εκπαιδεύει σε θέματα κατασκευής και τεκμηρίωσης σωμάτων κειμένων.
Οι Ποιητικές συλλογές του Γιώργου Σεφέρη έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορα σενάρια της διαδικασίας διδασκαλίας της γλώσσας και της λογοτεχνίας στο πλαίσιο ένταξης και χρήσης σωμάτων κειμένων στις εργασίες μαθημάτων του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Ανάλυση και διδασκαλία πρώτης και δεύτερης/ξένης γλώσσας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Οι προτάσεις χρήσης του πόρου αυτού (και άλλων σχετικών) στην εκπαίδευση, τις οποίες έκαναν οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/ήτριες, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας ότι μεγάλο ποσοστό των φοιτητών/τριών είναι εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η ανάπτυξη και χρήση τέτοιου τύπου πόρων αποτελεί σημαντικό βήμα στην καθιέρωση των ψηφιακών μεθόδων στις Ανθρωπιστικές επιστήμες.

Κατερίνα Φραντζή
Καθηγήτρια
Επιστημονική Υπεύθυνη Αποθετηρίου Πανεπιστημίου Αιγαίου
Πληροφορίες για τον πόρο
Ελληνικά
Προεπισκόπηση του πόρου
