Από τα Μουσεία της Ελλάδος στο CLARIN:EL
Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), ο μήνας αυτός αφιερώνεται σε γλωσσικούς πόρους που φιλοξενούνται στην Υποδομή CLARIN:EL και συγκροτούν την Οικογένεια Μουσεία.
Ο Παναγιώτης Αρβανίτης, Καθηγητής Ψηφιακών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση και στη Διδασκαλία της Γλώσσας, του Τομέα Γλωσσολογίας και Διδακτικής του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μας μιλά για τα Ελληνικά Μουσεία, ένα σώμα κειμένων συνολικά 1.609.480 λέξεων, το οποίο διατίθεται ελεύθερα μέσω του CLARIN:EL για ερευνητικούς σκοπούς με Άδεια Χρήσης CC-BY-NC-SA 4.0 (Αναφορά δημιουργού, Μη Εμπορική Χρήση, Παρόμοια Διανομή).
Το σώμα κειμένων περιλαμβάνει κείμενα διαφόρων ιστοσελίδων που αναφέρονται στα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα της Ελλάδας, όπως αυτά έχουν ταξινομηθεί θεματικά και καταλογογραφηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην ιστοσελίδα ΟΔΥΣΣΕΥΣ, καθώς και στην ιστοσελίδα ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται 9 κατηγορίες μουσείων, μεταξύ των οποίων, τα αρχαιολογικά, βυζαντινά, ιστορικά, λαογραφικά μουσεία & μουσεία τέχνης, φυσικής ιστορίας, τεχνολογίας, πολεμικά, καθώς και η κατηγορία άλλα. Όλα τα κείμενα αντλήθηκαν αυτόματα από το Διαδίκτυο με το λογισμικό BootCaT με βάση αναζητήσεις που έγιναν για το όνομα του κάθε μουσείου ξεχωριστά.
Κάθε κατηγορία μουσείου αποτελεί ξεχωριστό πόρο στην Υποδομή, ενώ παράλληλα συνδέεται με το παρόν σώμα κειμένων με σχέση μέρους-όλου (part-of).
Ο πόρος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο προπτυχιακών μαθημάτων (Πολυμεσικές βάσεις και ανάπτυξη Ηλεκτρονικών λεξικών, Πολύγλωσσα ψηφιακά περιβάλλοντα γλωσσικής διδασκαλίας) και μεταπτυχιακών μαθημάτων (Αναδυόμενες Τεχνολογίες Ιστού και Ψηφιακή τάξη, Θέματα Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών), του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με στόχο να εκπαιδευτούν οι φοιτητές/τριες σε θέματα ανάλυσης σώματος κειμένων.
Παναγιώτης Αρβανίτης
Καθηγητής Ψηφιακών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση & στη Διδασκαλία της Γλώσσας
Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, ΑΠΘ
Πληροφορίες για τον πόρο
Ελληνικά