Τι πρέπει να ξέρετε

Στην ενότητα αυτή θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας στην Υποδομή CLARIN:EL. Συνδεθείτε εύκολα και γρήγορα στο μεγαλύτερο εθνικό δίκτυο Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών στην Ελλάδα και επωφεληθείτε της ελεύθερης πρόσβασης σε εκατοντάδες πόρους, εργαλεία και διαδικτυακές υπηρεσίες γλωσσικής επεξεργασίας καθώς και της δυνατότητας διαμοιρασμού των δικών σας δεδομένων σε ένα μόνιμοσταθερό και δυναμικό περιβάλλον εργασίας!

1. Μετάβαση στον Κεντρικό Κατάλογο CLARIN:EL

Η εγγραφή στην Υποδομή CLARIN:EL γίνεται μέσα από τον Κεντρικό Κατάλογο. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να μεταβείτε στον Κεντρικό Κατάλογο CLARIN:EL επιλέγοντας το κουμπί Μετάβαση στον Κεντρικό Κατάλογο που βρίσκεται πάνω δεξιά σε κάθε σελίδα της Διαδικτυακής Πύλης του CLARIN:EL ή πατώντας εδώ.

2. Εγγραφή στην Υποδομή CLARIN:EL

Εφόσον έχετε εισέλθει στον Κεντρικό Κατάλογο CLARIN:EL μπορείτε πλέον να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας. Επιλέγετε το κουμπί Sign in που βρίσκεται πάνω δεξιά στο κεντρικό μενού της σελίδας.

3. Δημιουργία λογαριασμού

Έχετε τρεις επιλογές εγγραφής:

Εάν είστε μέλος της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας (Μέλος ΔΕΠ, Ερευνητής, φοιτητής/τρια, ή γενικότερα συνεργάζεστε με κάποιο Πανεπιστήμιο ή Ερευνητικό Οργανισμό), μπορείτε να εγγραφείτε στην Υποδομή CLARIN:EL χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του ακαδημαϊκού σας λογαριασμού, επιλέγοντας το κουμπί Greek academic login (login with Academic account / σύνδεση με ακαδημαϊκό λογαριασμό). Στην περίπτωση αυτή, θα συνδεθείτε αυτόματα με το Ιδρυματικό Αποθετήριο του Οργανισμού σας στην Υποδομή CLARIN:EL.

Εάν είστε μέλος της Ευρωπαϊκής Υποδομής CLARIN ERIC μπορείτε να συνδεθείτε στο CLARIN:EL χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του λογαριασμού που χρησιμοποιείτε για την σύνδεσή σας στην ιστοσελίδα clarin.eu, επιλέγοντας το κουμπί CLARIN Service Provider Federation login.

Εάν δε διαθέτετε ακαδημαϊκό λογαριασμό ή δεν επιθυμείτε να συνδεθείτε αυτόματα με το Ιδρυματικό Αποθετήριο του Οργανισμού σας, μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας στην Υποδομή CLARIN:EL με το προσωπικό σας email:

 1. Επιλέγετε το κουμπί Register with personal account (Εγγραφή με προσωπικό λογαριασμό) που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας.
 2. Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας στην ηλεκτρονική φόρμα και επιλέγετε το κουμπί Register with personal account που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας.
 3. Ένα email επιβεβαίωσης αποστέλλεται στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση. Προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός σας, επιλέγετε τον σύνδεσμο που εμφανίζεται στο email δηλώνοντας παράλληλα ότι συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης & την Πολιτική Απορρήτου της Υποδομής CLARIN:EL.
 4. Η διαδικασία εγγραφής (με προσωπικό λογαριασμό) στην Ερευνητική Υποδομή CLARIN:EL ολοκληρώθηκε. 

Κάθε φορά από εδώ και στο εξής που θέλετε να συνδεθείτε στην Υποδομή CLARIN:EL, επιλέγετε το κουμπί Sign in που βρίσκεται πάνω δεξιά στο μενού του Κεντρικού Καταλόγου CLARIN:EL συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας (email & password) στη δεξιά περιοχή της φόρμας (with personal account) κάνοντας στη συνέχεια κλικ πάνω στο κουμπί Log in.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την εγγραφή και σύνδεση στην Υποδομή CLARIN:EL και στο ηλεκτρονικό εγχειρίδιο χρήσης του CLARIN:EL εδώ ή να παρακολουθήστε το βίντεο για την εγγραφή χρηστών στην Υποδομή CLARIN:EL στην επίσημη σελίδα του CLARIN:EL στο Youtube εδώ. Συμβουλευτείτε επίσης την ενότητα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΤΩΝ.

Η πρόσβαση στην Ερευνητική Υποδομή CLARIN:EL είναι ελεύθερη για όλη την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, τη βιομηχανία, αλλά και το ευρύ κοινό. 

Συγκεκριμένα, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο CLARIN:EL ως:

Δικαιώματα:
 • Πρόσβαση στον Κεντρικό Κατάλογο της Ερευνητικής Υποδομής CLARIN:EL
 • Πρόσβαση στα μεταδεδομένα τεκμηρίωσης όλων των πόρων, εργαλείων και υπηρεσιών που διατίθενται μέσω του CLARIN:EL
 • Αναζήτηση πόρων, εργαλείων και υπηρεσιών χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά ή κάνοντας χρήση των διαθέσιμων φίλτρων
 • Καταφόρτωση (download) μόνο των ανοιχτών Γλωσσικών Πόρων (σύμφωνα με τους όρους αδειοδότησης που έχει θέσει ο πάροχος του πόρου)
 • Επικοινωνία με τα Γραφεία Υποστήριξης της Ερευνητικής Υποδομής CLARIN:EL
Δικαιώματα:
 • Πρόσβαση στον Κεντρικό Κατάλογο της Ερευνητικής Υποδομής CLARIN:EL
 • Πρόσβαση στα μεταδεδομένα τεκμηρίωσης όλων των πόρων, εργαλείων και υπηρεσιών που διατίθενται μέσω του CLARIN:EL
 • Αναζήτηση πόρων, εργαλείων και υπηρεσιών χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά ή κάνοντας χρήση των διαθέσιμων φίλτρων
 • Καταφόρτωση (download) όλων των Γλωσσικών Πόρων που διατίθενται μέσω του CLARIN:EL (όχι μόνο των ανοιχτών), σύμφωνα με τους όρους αδειοδότησης που έχει θέσει ο πάροχος κάθε πόρου
 • Χρήση των πιστοποιημένων διαδικτυακών υπηρεσιών γλωσσικής επεξεργασίας που προσφέρει η Ερευνητική Υποδομή CLARIN:EL
 • Τεκμηρίωση, ανάρτηση και διαμοιρασμός Γλωσσικών Πόρων και Υπηρεσιών μέσω της Ερευνητικής Υποδομής CLARIN:EL
 • Επικοινωνία με τα Γραφεία Υποστήριξης της Ερευνητικής Υποδομής CLARIN:EL

Μάθετε επίσης:

Όλοι οι εγγεγραμμένοι χρήστες που συνεργάζονται με κάποιο Ακαδημαϊκό ή/και Ερευνητικό Οργανισμό (π.χ. Πανεπιστήμιο, Ερευνητικό Κέντρο κλπ.) έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν εύκολα και γρήγορα στον Κεντρικό Κατάλογο CLARIN:EL με τους κωδικούς της Ακαδημαϊκής τους ταυτότητας.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας στην Υποδομή CLARIN:EL εδώ.

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες αποθηκεύουν τους πόρους που διαθέτουν μέσω της Υποδομής CLARIN:EL στο Ιδρυματικό Αποθετήριο του Οργανισμού στον οποίο ανήκουν, εφόσον φυσικά ο Οργανισμός είναι μέλος του δικτύου. Στην περίπτωση που ο Οργανισμός στον οποίο ανήκει ο εγγεγραμμένος χρήστης δεν είναι μέλος του δικτύου CLARIN:EL ή δε διαθέτει δικό του Ιδρυματικό Αποθετήριο στην Υποδομή CLARIN:EL, ο διαμοιρασμός των πόρων του γίνεται μέσω του Αποθετηρίου Φιλοξενούμενων Πόρων (ΑΦΠ) με το οποίο συνδέεται αυτόματα κατά την είσοδό του στην Υποδομή.

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες που δεν ανήκουν σε κάποιο Οργανισμό και πραγματοποιούν τη σύνδεσή τους στην Υποδομή με προσωπικό λογαριασμό διαθέτουν πόρους στην Υποδομή CLARIN:EL μέσω του Αποθετηρίου Φιλοξενούμενων Πόρων (ΑΦΠ) με το οποίο συνδέονται αυτόματα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαμοιρασμό πόρων στην Υποδομή CLARIN:EL μπορείτε να βρείτε στο ηλεκτρονικό εγχειρίδιο χρήσης του CLARIN:EL εδώ.

Συμβουλευτείτε το ηλεκτρονικό εγχειρίδιο χρήσης του CLARIN:EL για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τύπους και τα δικαιώματα χρηστών της Υποδομής CLARIN:EL.