Me, my family & other resources: η νέα δράση της Υποδομής CLARIN:EL

Η νέα δράση της Υποδομής CLARIN:EL Me, my family & other resources ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 με στόχο την παρουσίαση ενός επιλεγμένου πόρου κάθε μήνα από τον Κεντρικό Κατάλογο CLARIN:EL. Παράλληλα με την παρουσίαση του συγκεκριμένου πόρου προβάλλονται και άλλοι πόροι της Υποδομής, οι οποίοι αποτελούν μακρινούς ή κοντινούς συγγενείς τουμέλη δηλαδή μιας οικογένειας με κοινό όνομα. Οι οικογένειες αυτές διαμορφώνονται σύμφωνα με συγκεκριμένα κοινά χαρακτηριστικά που διαθέτουν οι πόροι και μοιάζουν με τις ανθρώπινες, τα μέλη των οποίων μπορεί να ζουν ανεξάρτητα σε διάφορα σημεία του πλανήτη αλλά συναποτελούν έναν ενιαίο ιστό διατηρώντας το καθένα την αυτονομία του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί 2 οικογένειες πόρων, η οικογένεια της Ποίησης και η οικογένεια της Ιατρικής & Υγείας. Συγκεκριμένα, ο μήνας Μάρτιος αφιερώθηκε στις ποιητικές συλλογές σημαντικών ποιητών που φιλοξενούνται στο CLARIN:EL, με την Κατερίνα Φραντζή (Καθηγήτρια Πληροφορικής & Επεξεργασίας Σωμάτων Κειμένων και Υπεύθυνη του Αποθετηρίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο CLARIN:EL) να μας μιλά για τις Ποιητικές συλλογές του Γιώργου Σεφέρη, ένα σώμα κειμένων ποιητικού λόγου στο οποίο εμπεριέχονται συνολικά 240 ποιήματα από συλλογές του μεγάλου ποιητή. Τον Απρίλιο και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου), παρουσιάστηκαν γλωσσικοί πόροι που πραγματεύονται θέματα σχετικά με την ιατρική, την επιδημιολογία, την φαρμακολογία κ.ά. και συγκροτούν την οικογένεια Ιατρική & Υγεία. Ο Κώστας Βαλεοντής (Φυσικός-Ηλεκτρονικός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ), μας μίλησε για το Λεξικό Όρων Υγιεινής και Επιδημιολογίας, το οποίο εκδόθηκε το 2015 από τις Εκδόσεις ΚΑΛΛΙΠΟΣ, αποτελεί συγχώνευση 21 λεξιλογίων και περιλαμβάνει αγγλοελληνικό λημματολόγιο συνολικά 5.227 λημμάτων.

Διαβάστε περισσότερα
 
DILITAL

CLARIN Café - Bilingual and Multilingual Corpora

Η Ερευνητική Υποδομή CLARIN ERIC, το CLARIN K-Centre CORLI και η Υποδομή HumaNum διοργανώνουν την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022 και ώρα 14:00-16:15 (CEST) διαδικτυακό CLARIN Café με θέμα τα δίγλωσσα και πολύγλωσσα σώματα κειμένων. Το CLARIN Café Απριλίου διοργανώνεται από τους Eva Soroli (University of Lille, France), Thomas Gaillat (University of Rennes, France) και Franck Cinato (CNRS, University of Paris, France). Η συμμετοχή στο CLARIN Café είναι ελεύθερη για όλους, θα πρέπει ωστόσο προηγουμένως να έχετε πραγματοποιήσει την εγγραφή σας εδώ.


Διαβάστε περισσότερα »

PROfiling LINGuistic KNOWledgE gRaphs Workshop (ProLingKNOWER 2022)

Στο πλαίσιο του Έργου NexusLinguarum (Cost Action CA18209) διοργανώνεται Εργαστήριο με τίτλο: Profiling linguistic knowledge graphs (ProLingKNOWER 2022). Το Εργαστήριο θα διεξαχθεί στις 24 Μαΐου 2022 στην Ιερουσαλήμ (Ισραήλ).

Διαβάστε περισσότερα »

 

Discourse studies and linguistic data science Workshop (DiSLiDaS 2022)

Στο πλαίσιο του Έργου NexusLinguarum (Cost Action CA18209) διοργανώνεται Εργαστήριο με τίτλο: Discourse studies and linguistic data science: Addressing challenges in interoperability, multilinguality and linguistic data processing (DiSLiDaS 2022). Το Εργαστήριο θα διεξαχθεί στις 24 Μαΐου 2022 στην Ιερουσαλήμ (Ισραήλ).

Διαβάστε περισσότερα »

 

4th Summer Datathon on Linguistic Linked Open Data (SD-LLOD-22)

Το 4ο Θερινό Datathon για τα Γλωσσικά Διασυνδεδεμένα Ανοικτά Δεδομένα (SD-LLOD-22) θα πραγματοποιηθεί στη Residencia Lucas Olazábal του Universidad Politécnica de Madrid στην Ισπανία από τις 30 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου 2022.


Διαβάστε περισσότερα »

 

 
DILITAL 
 
 
 

Corpus Approaches to Lexicogrammar (LxGr 2022) - πρόσκληση για υποβολή προτάσεων

Το Ετήσιο Συμπόσιο για τις Εφαρμογές των Σωμάτων Κειμένων στην Λεξικογραμματική - Corpus Approaches to Lexicogrammar (LxGr 2022) θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022 διαδικτυακά. Προθεσμία υποβολής προτάσεων: 14 Μαΐου 2022


Διαβάστε περισσότερα »

 

Language Technologies and Digital Humanities Conference 2022 - πρόσκληση για υποβολή προτάσεων

Η Σλοβενική Κοινότητα Γλωσσικών Τεχνολογιών (SDJT), το Κέντρο Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα (CJVT), το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας (INZ) και οι Ερευνητικές Υποδομές CLARIN.SI και DARIAH-SI διοργανώνουν το Συνέδριο Language Technologies and Digital Humanities, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2022Προθεσμία υποβολής προτάσεων: 15 Μαΐου 2022


Διαβάστε περισσότερα »

 

 
DILITAL 
 
 
 

38th Conference of the Spanish Society for Natural Language Processing (SEPLN 2022)

Η Ισπανική Κοινότητα για την Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας διοργανώνει το 38ο Συνέδριο SEPLN 2022, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20-23 Σεπτεμβρίου 2022 στην Λα Κορούνια της Ισπανίας.


Διαβάστε περισσότερα »

 

 

 
DILITAL 
 
 
 

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν:

Πρωτοβουλίες στήριξης της Ουκρανικής Ερευνητικής Κοινότητας από το CLARIN ERIC

Στις αρχές Μαρτίου του 2022, η Ερευνητική Υποδομή CLARIN ERIC με ανακοίνωσή της καταδίκασε την στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία εκφράζοντας παράλληλα την αμέριστη υποστήριξη και αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία και τον λαό της. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Υποδομή δημιούργησε μια ιστοσελίδα, η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες πρωτοβουλίες στήριξης της Ουκρανικής Ερευνητικής Κοινότητας από το δίκτυο CLARIN αλλά και όχι μόνο. Το περιεχόμενο της σελίδας ενημερώνεται συνεχώς και διαθέτει πληροφορίες σχετικά με γλωσσικούς πόρους στην ουκρανική γλώσσαπρωτοβουλίες σχετικές με μεταφραστικά εργαλεία και πλατφόρμες αυτόματης μετάφρασηςερευνητικά έργα, καθώς και δυνατότητες ένταξης στην αγορά εργασίας και υποτροφίες για Ουκρανούς ερευνητές.

Ανακαλύψτε περισσότερα