Ετήσιο Συνέδριο CLARIN ERIC 2025 - πρόσκληση για υποβολή προτάσεων
Το Ετήσιο Συνέδριο CLARIN αποτελεί το κεντρικό γεγονός που συγκεντρώνει όλα τα μέλη των εθνικών υποδομών που είναι υπεύθυνα για την υλοποίηση και τη λειτουργία της υποδομής CLARIN σε όλη την Ευρώπη. Το φετινό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Υποδομής CLARIN ERICθα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου με 2 Οκτωβρίου 2025 στη Βιέννη, Αυστρία και θα διεξαχθεί υβριδικά. Το Συνέδριο CLARIN διοργανώνεται για την ευρύτερη κοινότητα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών, ιδεών και βέλτιστων πρακτικών και τη συζήτηση για μελλοντικές εξελίξεις από το CLARIN ERIC σε συνεργασία με την υποδομή CLARIAH-AT.
Παρουσίαση δύο ελληνικών συμμετοχών στη δράση διακρατικών υποτροφιών ATRIUM TNA
Πραγματοποιήστε την εγγραφή σας και παρακολουθήστε στις 28 Μαρτίουκαι 4 Απριλίου 2025 την παρουσίαση δύο ελληνικών συμμετοχών στην χρηματοδοτούμενη από το έργο ATRIUM δράση διακρατικών υποτροφιών (ATRIUM TNA). Η Βασιλική Σαμπά (Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, Σουηδία) φιλοξενήθηκε, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στη δράση, από το ΙΕΛ/ΕΚ Αθηνά και την υποδομή CLARIN:EL προκειμένου να διερευνήσει τα πρότυπα φύλου στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες με ψηφιακά εργαλεία ΕΦΓ, ενώ αντίστοιχα η Δρ Μαλαματένια Παναγιώτου (Εργαστήριο Μελέτης Αντιδράσεων Καταναλωτών και Οργανοληπτικής Ανάλυσης Τροφίμων και Ποτών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) επισκέφθηκε την ομάδα GATE με στόχο την διερεύνηση εφαρμογών ΕΦΓ στην έρευνα τροφίμων.
Conference on Semantic Annotation for the Ancient World
Το Κέντρο ΤΑΛΩΣ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης διοργανώνουν Συνέδριο με θέμα την Σημασιολογική Επισημείωση για τον Αρχαίο Κόσμο. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Μαΐου 2025 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο.
Το 5ο Θερινό Σχολείο του KU Leuven Law, Ethics and Policy of Artificial Intelligence θα πραγματοποιηθεί στο Λέβεν, Βέλγιο από τις 30 Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου 2025. Στόχος του Θερινού Σχολείου είναι να συγκεντρώσει συμμετέχοντες από διάφορους επιστημονικούς τομείς και να τους παράσχει μια επισκόπηση των διαφόρων νομικών, ηθικών και πολιτικών θεμάτων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και γενικότερα τις διαδικασίες που βασίζονται σε αλγορίθμους.
Corpus Approaches to Lexicogrammar (LxGr 2025) - πρόσκληση για υποβολή προτάσεων
Το Ετήσιο Συμπόσιο για τις Εφαρμογές των Σωμάτων Κειμένων στην Λεξικογραμματική - Corpus Approaches to Lexicogrammar (LxGr 2025) θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Ιουλίου 2025 διαδικτυακά. Προθεσμία υποβολής προτάσεων: 4 Απριλίου 2025.
12th Conference on Computer-Mediated Communication (CMC) and Social Media Corpora - πρόσκληση για υποβολή προτάσεων
Το 12ο Συνέδριο με θέμα την Επικοινωνία μέσω Υπολογιστών και τα Σώματα κειμένων Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Computer-Mediated Communication (CMC) and Social Media Corpora) θα πραγματοποιηθεί στις 4-5 Σεπτεμβρίου 2025 στο Πανεπιστήμιο του Μπαϊρόιτ, στην Γερμανία. Προθεσμία υποβολής προτάσεων: 15 Μαΐου 2025.
KONVENS 2025 Conference - πρόσκληση για υποβολή προτάσεων
Το Ετήσιο Συνέδριο για την Υπολογιστική Γλωσσολογία KONVENS 2025 θα πραγματοποιηθεί στις 9-12 Σεπτεμβρίου 2025 στο Πανεπιστήμιο Χίλντεσχαϊμ στην Γερμανία. Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Γερμανικής Εταιρείας Υπολογιστικής Γλωσσολογίας και Γλωσσικής Τεχνολογίας, της Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος για την Υπολογιστική Γλωσσολογία της Γερμανικής Γλωσσολογικής Εταιρείας, της Αυστριακής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης και της SwissText. Προθεσμία υποβολής προτάσεων: 3 Μαΐου 2025.
15ο Συνέδριο "Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία"- πρόσκληση για υποβολή προτάσεων
Η Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ) διοργανώνει το 15ο Συνέδριο "Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία". Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 6-8 Νοεμβρίου 2025. Προθεσμία υποβολής περιλήψεων: 31 Μαρτίου 2025.
Το έργο ATRIUM προσφέρει στα πλαίσια της δράσης TNA (Transnational Access) πλήρως χρηματοδοτούμενες θέσεις για συμμετοχή και παρακολούθηση θερινών σχολείων για το έτος 2025 που διοργανώνονται από οργανισμούς-εταίρους του έργου. Η τρίτη πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων μόλις ανακοινώθηκε και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2025.
Η διαβούλευση ECHOES στοχεύει στην χαρτογράφηση των διαφορετικών κοινοτήτων πολιτιστικής κληρονομιάς και στην κατανόηση των αναγκών και προσδοκιών τους για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νέφους για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Μάθετε περισσότερα και συμπληρώστε το διαδικτυακό ερωτηματολόγιο που θα παραμείνει ανοικτό μέχρι το τέλος Απριλίου 2025.
Το Κέντρο TALOS AI4SSH χρηματοδοτεί την ενεργή συνεργασία με ερευνητές μέσα από την προώθηση καινοτόμου έρευνας που αξιοποιεί τα πλούσια ανοικτά σύνολα δεδομένων που παρέχει το TALOS, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σε ένα οικοσύστημα που παράγει έρευνα με αντίκτυπο που υποστηρίζει εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο. Εάν είστε φοιτητής (προπτυχιακός ή/και μεταπτυχιακός), ακαδημαϊκός και ερευνητής μπορείτε τώρα να υποβάλετε την αίτησή σας και να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό. Η πρωτοβουλία θα διαρκέσει όλο το 2025.
Την παρουσίαση του δεύτερου μεγάλου γλωσσικού μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα, με το όνομα Llama-Krikri, έκανε η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά στην «Καθημερινή» και τη δημοσιογράφο Τασούλα Καραϊσκάκη. Βασισμένο στο ανοιχτού κώδικα Llama 3.1 της Meta, το νέο μοντέλο έρχεται να διαδεχθεί το Meltemi, προσφέροντας σημαντικά βελτιωμένες δυνατότητες κατανόησης και παραγωγής ελληνικού κειμένου. Με ισχυρότερη μνήμη και βελτιωμένη συλλογιστική, μπορεί να διαχειρίζεται μεγαλύτερους διαλόγους, να υποστηρίζει την αρχαία ελληνική γλώσσα και να προσφέρει ακριβέστερες απαντήσεις.
Η μονάδα έρευνας ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ του ερευνητικού κέντρου ΑΘΗΝΑ προσφέρει μία θέση Υποψηφίου Διδάκτορα. Η συγκεκριμένη θέση θα υποστηρίζεται από πλήρη υποτροφία για 4 έτη (Πλήρης απασχόληση). Το αντικείμενο της διατριβής αφορά την ευρύτερη περιοχή διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων και συγκεκριμένα τις τεχνικές διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων σε σενάρια Αλληλεπίδραση-Ανθρώπου-Δεδομένων (Ηuman-Data-Interaction) και Αλληλεπίδραση-Ανθρώπου-ΑΙ (Ηuman-ΑΙ-Interaction).