Θερινό Σχολείο "Γλωσσική Τεχνολογία και Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες: μια νέα ερευνητική μεθοδολογία"

Το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά" και η Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες και για τη Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία "Απολλωνίς" διοργανώνουν Θερινό Σχολείο με τίτλο "Γλωσσική Τεχνολογία και Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες: μια νέα ερευνητική μεθοδολογία". Το Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 6-8 Ιουλίου 2021. Η φοίτηση στο Θερινό Σχολείο είναι δωρεάν, ωστόσο ο αριθμός των συμμετεχόντων/ουσών είναι περιορισμένος και θα γίνει επιλογή κατόπιν αξιολόγησης των αιτήσεων και των βιογραφικών. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για να παρακολουθήσετε το Θερινό Σχολείο εδώ μέχρι τις 27 Ιουνίου 2021.

Διαβάστε περισσότερα

 

Η νέα έκδοση της Ερευνητικής Υποδομής Γλωσσικών Πόρων & Τεχνολογιών CLARIN:EL

Στα πλαίσια της συνεχούς υποστήριξης της Υποδομής CLARIN:EL και των υπηρεσιών της και με στόχο τη μέριμνα για την απρόσκοπτη λειτουργία της καθώς και την αναβάθμιση και βελτίωσή της σύμφωνα με επικαιροποιημένα πρότυπα και σύγχρονες αρχές σχεδιασμού, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υλοποίηση της νέας έκδοσης της Ερευνητικής Υποδομής Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών CLARIN:EL (έκδοση 3.0). Η νέα αναβαθμισμένη πλατφόρμα CLARIN:ELείναι πλέον διαθέσιμη και ελεύθερα προσβάσιμη σε όλους τους χρήστες της. Η σχεδίαση της νέας πλατφόρμας στηρίχθηκε αφενός στην αξιολόγηση της προηγούμενης έκδοσης και αφετέρου στην καταγραφή προβλημάτων και απαιτήσεων βελτίωσης της υποδομής για θέματα που αφορούν στη χρήση της υποδομής και των υπηρεσιών που αυτή προσφέρει, στον τρόπο παρουσίασης και τεκμηρίωσης των πόρων καθώς και σε παρατηρήσεις και προβλήματα τεχνικού χαρακτήρα. Παράλληλα, συγκεντρώθηκαν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη βελτιστοποίηση της Ερευνητικής υποδομής στο σύνολό της βάσει σύγχρονων και ενημερωμένων προτύπων και αρχών, μεταξύ των οποίων η εύκολη πλοήγηση και διαχείριση, η φιλικότητα προς το χρήστη και γενικότερα η δημιουργία μίας διεπαφής συνολικά προσανατολισμένης στο χρήστη και τις ανάγκες του (user-driven). 

Διαβάστε περισσότερα
 
DILITAL

Corpus Approaches to Lexicogrammar (LxGr 2021)

Το 5ο Συμπόσιο για τις Εφαρμογές των Σωμάτων Κειμένων στην Λεξικογραμματική - Corpus Approaches to Lexicogrammar (LxGr 2021) θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021 διαδικτυακά.

Διαβάστε περισσότερα »

2o Θερινό Σχολείο για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Η Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά" και η Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες και για τη Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία "Απολλωνίς" διοργανώνουν το 2ο Θερινό Σχολείο για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 1314 και 15 Ιουλίου 2021.

Διαβάστε περισσότερα »

 

13ο Διεθνές Συνέδριο Recent Advances in Natural Language Processing (RANLP 2021)

 

Το 13ο Διεθνές Συνέδριο RANLP 2021 - Recent Advances in Natural Language Processing (NLP) θα πραγματοποιηθεί στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 6-8 Σεπτεμβρίου 2021. Θα προηγηθούν 3 μέρες θερινού σχολείου για τα Νευρωνικά Δίκτυα Βάθους στην Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας (1-3 Σεπτεμβρίου 2021) και 2 ημέρες σεμιναρίων (4-5 Σεπτεμβρίου 2021). Αμέσως μετά το Συνέδριο, θα ακολουθήσει μία σειρά εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν στις 9-10 Σεπτεμβρίου 2021.

Διαβάστε περισσότερα »

 

37th Conference of the Spanish Society for Natural Language Processing (SEPLN 2021)

Η Ισπανική Κοινότητα για την Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας διοργανώνει το 37ο Συνέδριο SEPLN 2021 στις 22-24 Σεπτεμβρίου 2021. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Μάλαγα της Ισπανίας στο πλαίσιο του 7ου Ισπανικού Συνεδρίου για την Επιστήμη των Υπολογιστών - CEDI 2021


Διαβάστε περισσότερα »

 

 
DILITAL 
 
 
 

Ετήσιο Συνέδριο CLARIN ERIC 2021

Το Ετήσιο Συνέδριο CLARIN αποτελεί το κεντρικό γεγονός που συγκεντρώνει όλα τα μέλη των εθνικών υποδομών που είναι υπεύθυνα για την υλοποίηση και τη λειτουργία της υποδομής CLARIN σε όλη την Ευρώπη. Το φετινό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Υποδομής CLARIN ERIC θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2021.


Διαβάστε περισσότερα »

 

13ο Συνέδριο "Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία"

Η Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ) διοργανώνει το 13ο Συνέδριο "Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία". Το Συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 11-13 Νοεμβρίου 2021.


Διαβάστε περισσότερα »

 

 
DILITAL 
 
 
 

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν:

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει στο CLARIN:EL

Η Ερευνητική Υποδομή Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών CLARIN:EL απέκτησε ένα νέο μέλος:  τo Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Ιδρυματικό Αποθετήριο που δημιουργήθηκε για το ΟΠΑ θα διευρύνει τους πόρους του δικτύου με ψηφιακό γλωσσικό περιεχόμενο και συγκεκριμένα με γλωσσικά δεδομένα, τεχνολογίες και διαδικτυακές υπηρεσίες γλωσσικής επεξεργασίας. Οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Αποθετηρίου του ΟΠΑ στο CLARIN:EL έχουν ολοκληρωθεί. Επιστημονικός Υπεύθυνος του Αποθετηρίου του ΟΠΑ είναι ο Ίων (Ιωάννης) Ανδρουτσόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο δίκτυο CLARIN:EL συμμετέχουν μέχρι στιγμής 13 Ερευνητικοί Οργανισμοί και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από όλη την Ελλάδα.

Τα κείμενα και η ηλεκτρονική ανάλυσή τους - CLARIN:EL/ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ: μία πρωτοπόρα, ανοιχτή κοινότητα πρακτικής

Η Τιτίκα Δημητρούλια, Καθηγήτρια του Τομέα Μετάφρασης του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και Επιστημονική Υπεύθυνη του Αποθετηρίου του ΑΠΘ στην Ερευνητική Υποδομή Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών CLARIN:EL, σε άρθρο της στην ενότητα ACADEMIA του Οικονομικού Ταχυδρόμου μιλάει για τα κειμενικά δεδομένατην ηλεκτρονική ανάλυσή τους και τη συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο δίκτυο CLARIN:EL, την Εθνική Υποδομή Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών στην Ελλάδα.

Ανακαλύψτε περισσότερα