Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμμετέχει στο CLARIN:EL!

Η Ερευνητική Υποδομή CLARIN:EL απέκτησε ένα νέο μέλος: το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στο δίκτυο CLARIN:EL συμμετέχουν μέχρι στιγμής 11 Ερευνητικοί Οργανισμοί και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από όλη την Ελλάδα!

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Ερευνητικής Υποδομής CLARIN:EL στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η Μαρία Γαβριηλίδου, Γλωσσολόγος-Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ/ΕΚ "ΑΘΗΝΑ") και Αναπληρώτρια Συντονίστρια της Ερευνητικής Υποδομής Γλωσσικών Πόρων και Γλωσσικής Τεχνολογίας CLARIN:EL, μίλησε για τη θέση και την ψηφιακή ετοιμότητα της ελληνικής γλώσσας στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο ενώ παράλληλα τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Υποδομής CLARIN:EL αναφορικά με τη συλλογή γλωσσικών δεδομένων και την ανάπτυξη γλωσσικών τεχνολογιών.

Παρακολουθήστε το βίντεο
 
DILITAL

CLARIN Resource Families

Οι Οικογένειες Γλωσσικών Πόρων του CLARIN (CLARIN Resource Families) είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Υποδομής Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών CLARIN ERIC που έχει ως στόχο τη συγκέντρωση καθώς και την ανάδειξη όλων των πόρων που διατίθενται μέχρι σήμερα σε όλες τις εθνικές Υποδομές CLARIN. Το CLARIN:EL συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία αυτή έχοντας συνεισφέρει μέχρι σήμερα πάνω από 90 πόρους συνολικά για όλες τις Οικογένειες Σωμάτων Κειμένων που διατίθενται μέσω της Ευρωπαϊκής Υποδομής CLARIN ERIC.



Διαβάστε περισσότερα »

Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής (1989-2019) στο CLARIN:EL

Μόλις πρόσφατα, ενσωματώθηκαν στην Ερευνητική Υποδομή CLARIN:EL 24 νέοι πόροι που συγκεντρώνουν τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου από το 1989 μέχρι το 2019. Με περισσότερες από 1.000.000 ομιλίες τα τελευταία 30 χρόνια, οι πόροι αυτοί είναι πλέον ελεύθερα διαθέσιμοι σε όλους τους χρήστες της Υποδομής CLARIN:EL.

Διαβάστε περισσότερα »

 

Έρευνα SSHOC για τη χρήση ειδικών λεξιλογίων στις Κοινωνικές & Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Στο πλαίσιο του έργου SSHOC πραγματοποιείται έρευνα με θέμα τη χρήση ειδικών λεξιλογίων στις ερευνητικές πρακτικές των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου 2020 ενώ τα αποτελέσματα αυτής θα δημοσιευθούν το Δεκέμβριο του 2020.

Διαβάστε περισσότερα »

 

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν:

DH in the time of Virus: ένα συνέδριο στο Twitter

Η Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά" και η Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες και για τη Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία "Απολλωνίς" διοργανώνουν την Πέμπτη 2 Απριλίου και ώρα 12:00-16:00 συνέδριο με θέμα τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες στα χρόνια του Ιού. Πρόκειται για ένα συνέδριο που θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου στο Twitter με ειδικούς των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών από διάφορες χώρες να μιλάνε, μεταξύ άλλων, για την ηλεκτρονική εκπαίδευση & έρευνα, τα ψηφιακά εργαλεία και τις πλατφόρμες, τη μελέτη της Ιατρικής και της Υγείας καθώς και για την αλλαγή παραδείγματος και το πώς σε καιρό πανδημίας η έρευνα βρίσκει τρόπους να ξεπερνά τους αποκλεισμούς.

Έκτακτο OpenAIRE & RDA Webinar για τον COVID-19

Το Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά", στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εθνικού Κόμβου Ανοικτής Πρόσβασης στο OpenAire και του Εθνικού Κόμβου RDA διοργανώνει την Παρασκευή 10 Απριλίου στις 12:00 το μεσημέρι Webinar με τίτλο: "COVID-19: δράσεις, εργαλεία, καλές πρακτικές και σημεία επαφής στην Ελλάδα".

Ανακαλύψτε περισσότερα