Ετήσιο Συνέδριο CLARIN ERIC            

Το Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Υποδομής CLARIN ERIC αποτελεί το κεντρικό γεγονός που συγκεντρώνει όλα τα μέλη των εθνικών υποδομών που είναι υπεύθυνα για την υλοποίηση και τη λειτουργία της υποδομής CLARIN σε όλη την Ευρώπη. Το φετινό Συνέδριο CLARIN 2020 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου 2020.

Διαβάστε περισσότερα

 

Σώματα κειμένων στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Ο Διονύσης Γούτσος, Καθηγητής Κειμενογλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Αποθετηρίου του ΕΚΠΑ στην Ερευνητική Υποδομή Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών CLARIN:EL, σε άρθρο του στην Ενότητα DH t(r)ip στο Νήμα, μιλάει για τα σώματα κειμένων στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η χρήση αυτών αποτελεί μία συστηματική μέθοδο της γλωσσολογίας, που έχει κυριαρχήσει σε όλα της τα πεδία τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα αναφέρεται σε διάφορα σώματα κειμένων που έχουν αναπτυχθεί για τα ελληνικά και είναι διαθέσιμα στον Κεντρικό Κατάλογο του CLARIN:EL .

Διαβάστε περισσότερα
 
DILITAL

SSHOC Webinar: Sharing Sensitive Datasets

Το έργο SSHOC διοργανώνει την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 15:00-16:00 διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα το διαμοιρασμό σωμάτων κειμένων και συνόλων δεδομένων που περιέχουν ευαίσθητα δεδομένα. Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο θα πρέπει προηγουμένως να έχετε πραγματοποιήσει την εγγραφή σας σε αυτό εδώ.

Διαβάστε περισσότερα »

8th Swedish Workshop on Data Science (SweDS20)

Το 8ο Σουηδικό Εργαστήριο με θέμα την Επιστήμη των Δεδομένων (SweDS20) θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Οκτωβρίου 2020 στην Λουλέα της Σουηδίας και συγκεκριμένα στο Luleå University of Technology (LTU).

Διαβάστε περισσότερα »

 

22nd Annual Conference of the European Association for Machine Translation (EAMT 2020)

Το 22ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μηχανική Μετάφραση (EAMT 2020) θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 3-5 Νοεμβρίου 2020. Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Unbabel, το Ερευνητικό Κέντρο INESC-ID και το Instituto Superior Técnico.

Διαβάστε περισσότερα »

 

Computational Humanities Research ONLINE Workshop (CHR 2020)

Το Εργαστήριο Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών DHLab του KNAW Humanities Cluster και το Ινστιτούτο Alan Turing διοργανώνουν στις 18 με 20 Νοεμβρίου 2020 διαδικτυακό εργαστήριο με τίτλο Computational Humanities Research.

Διαβάστε περισσότερα »

 

 
DILITAL 
 
 
 

QURATOR 2021: 2nd International Conference on Digital Curation Technologies

Το Fraunhofer FOKUS, το Staatsbibliothek zu Berlin, το DFKI και το Wikimedia διοργανώνουν το Συνέδριο QURATOR 2021 - 2nd International Conference on Digital Curation Technologies, το οποίο θα διεξαχθεί στις 10-11 Φεβρουαρίου 2021 στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Διαβάστε περισσότερα »

 

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν:

CLARIN Hackathon: Σύνολα δεδομένων για την παραπληροφόρηση & τις ψευδείς ειδήσεις σχετικά με την πανδημία COVID-19

Τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Υποδομή για τους Γλωσσικούς Πόρους και τη Γλωσσική Τεχνολογία CLARIN ERIC διοργανώνει ένα hackathon με θέμα την παραπληροφόρηση σχετικά με την πανδημία COVID-19. Για το σκοπό αυτό, το CLARIN δημιουργεί ένα αποθετήριο με στόχο τη συλλογή ψευδών ειδήσεων αναφορικά με την πανδημία COVID-19 και σας καλεί να συμμετάσχετε σε αυτή την προσπάθεια εφόσον γνωρίζετε υπάρχοντα σύνολα δεδομένων που καλύπτουν τη θεματική αυτή.

Αλλαγή στην ονοματοδοσία των πόρων του ΚΕΓ στο CLARIN:EL

Στο πλαίσιο ελέγχου και εμπλουτισμού των μεταδεδομένων τεκμηρίωσης, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) προχώρησε σε αλλαγή της ονοματοδοσίας ορισμένων πόρων στο Ιδρυματικό Αποθετήριο που διατηρεί στην Ερευνητική Υποδομή Γλωσσικών Πόρων & Τεχνολογιών CLARIN:EL. Αυτό σημαίνει ότι οι πόροι που κάποιος χρήστης αναζητά δεν εντοπίζονται πλέον με τις ίδιες λέξεις-κλειδιά, ωστόσο δεν έχουν διαγραφεί. Ανακαλύψετε το σύνολο των πόρων του ΚΕΓ εδώ, ή επισκεφθείτε τον Κεντρικό Κατάλογο CLARIN:EL και στη συνέχεια επιλέξτε CGL Repo από το φίλτρο Source Repository στα αριστερά.

Οι Ορολογικοί πόροι της ΕΛΕΤΟ στην Υποδομή CLARIN:EL

Η Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας - ΕΛΕΤΟ ιδρύθηκε το 1992 και αποτελεί μία επιστημονική ένωση αναγνωρισμένη ως μη κερδοσκοπικό σωματείο. Σκοπός της ΕΛΕΤΟ είναι η μελέτη, συγκέντρωση, συστηματοποίηση, διάδοση και αξιοποίηση της Ελληνικής Ορολογίας και ορολογικής έρευνας, η συμβολή στην ανάπτυξη της Ελληνικής Γλώσσας για την κάλυψη των πολύπλευρων και επιτακτικών σύγχρονων αναγκών καθώς και η κατάδειξη του θεμελιακού ρόλου της Ελληνικής Γλώσσας ως υλικού αλλά και εργαλείου για το διεθνές ορολογικό υπόβαθρο, και η προώθηση και προαγωγή αυτού του ρόλου για την κάλυψη σημερινών και μελλοντικών αναγκών της διεθνούς Ορολογίας. Οι ορολογικοί πόροι της ΕΛΕΤΟ είναι ελεύθερα διαθέσιμοι και προσβάσιμοι πλέον και από το Αποθετήριο της Ερευνητικής Υποδομής Γλωσσικών Πόρων & Τεχνολογιών CLARIN:EL.

Ανακαλύψτε περισσότερα