Me, my family & other resources - Από το " Έγκλημα και Τιμωρία " στο CLARIN:EL

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μετάφρασης (30 Σεπτεμβρίου 2023), ο μήνας Σεπτέμβριος αφιερώθηκε σε πόρους που φιλοξενούνται στην Υποδομή CLARIN:EL και αποτελούν μέλη της Οικογένειας πόρων Λογοτεχνική Μετάφραση. Ένας από τους πόρους αυτούς είναι ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: 4 μεταφράσεις που περιέχει, μεταξύ άλλων, τη μετάφραση του σημαντικού Έλληνα λογοτέχνη για το έργο Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφκι. Στο πλαίσιο της δράσης, πραγματοποιήθηκε ένα πολύ μικρό πείραμα κατά το οποίο συγκρίναμε τη μετάφρασης ενός αποσπάσματος από τον Παπαδιαμάντη με τη μετάφραση που παρήγαγε για το ίδιο ακριβώς απόσπασμα το ChatPGT. Πώς λοιπόν μεταφράζει Ντοστογιέφσκι ο Παπαδιαμάντης και πώς το ChatGPT;  Η Τιτίκα Δημητρούλια, Καθηγήτρια Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, μεταφράστρια, κριτικός λογοτεχνίας και Επιστημονική Υπεύθυνη του Αποθετηρίου του ΑΠΘ στο CLARIN:EL, σχολιάζει το αποτέλεσμα του πειράματος αυτού και μας μιλά για τη λογοτεχνική μετάφραση ως διαδικασία, τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ο μεταφραστής / η μεταφράστρια, αλλά και τις δυνατότητες και τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε περισσότερα

 

Νέο μορφότυπο CSV για τα αποτελέσματα επεξεργασίας των υπηρεσιών CLARIN:EL

Στα πλαίσια της συνεχούς υποστήριξης των χρηστών και με στόχο την αναβάθμιση και βελτίωση των λειτουργιών και υπηρεσιών του, το CLARIN:EL προσφέρει ήδη από το καλοκαίρι του 2023 σε όλους τους εγγεγραμμένους χρήστες του τη δυνατότητα εξαγωγής των αποτελεσμάτων επεξεργασίας που προκύπτουν από το σύνολο των πιστοποιημένων διαδικτυακών υπηρεσιών της υποδομής και σε μορφότυπο CSV. Το νέο μορφότυπο έχει ως στόχο να κάνει πιο εύκολη και φιλική για τους χρήστες την οπτικοποίηση των αποτελέσματων επεξεργασίας.

Μάθετε περισσότερα
 
DILITAL

14ο Συνέδριο "Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία"

Η Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ) διοργανώνει το 14ο Συνέδριο "Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία". Το Συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 9-11 Νοεμβρίου 2023. Σκοπός του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση αφενός της σημερινής κατάστασης της ελληνικής γλώσσας στην ορολογική της διάσταση και αφετέρου μεθόδων, πρακτικών και εργαλείων της σύγχρονης επιστήμης της Ορολογίας και της εφαρμογής τους στην ελληνική γλώσσα για την προώθηση της ορολογικής έρευνας και τη συμβολή στον σύγχρονο ορολογικό εμπλουτισμό της ελληνικής γλώσσας. Δηλώστε συμμετοχή για να παρακολουθήστε το Συνέδριο εδώ.


Διαβάστε περισσότερα »

Joint 3rd International Conference on NLP for Digital Humanities & 8th International Workshop on Computational Linguistics for Uralic Languages

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες (NLP4DH 2023) διοργανώνεται μαζί με το 8ο Διεθνές Εργαστήριο Υπολογιστικής Γλωσσολογίας για τις Ουραλικές Γλώσσες (IWCLUL 2023) στις 1 με 3 Δεκεμβρίου 2023 στο Πανεπιστήμιο Waseda στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Το NLP4DH επικεντρώνεται στην εφαρμογή τεχνικών επεξεργασίας φυσικής γλώσσας στην έρευνα των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών, ενώ στόχος του IWCLUL είναι να φέρει σε επαφή ερευνητές που μελετούν υπολογιστικές προσεγγίσεις για τις ουραλικές γλώσσες.


Διαβάστε περισσότερα »

 

16ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας (ICGL16)

Ο Τομέας Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει το 16ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας (ICGL16), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ στις 14-17 Δεκεμβρίου 2023. Δηλώστε συμμετοχή και παρακολουθήστε από κοντά το Συνέδριο εδώ.

Διαβάστε περισσότερα »

 

2ο Διεθνές Συνέδριο FAIR Digital Objects

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο FAIR Digital Objects (FDO) θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Μαρτίου 2024 στο Βερολίνο της Γερμανίας. Στόχος του Συνεδρίου είναι να φέρει σε επαφή επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επιστήμης των δεδομένων, της αρχιτεκτονικής υποδομών δεδομένων, της διαχείρισης και επιμέλειας δεδομένων, καθώς και εμπειρογνώμονες στον τομέα των δεδομένων της βιομηχανίας και φορείς από όλο τον κόσμο που ασχολούνται με την χάραξη πολιτικών.


Διαβάστε περισσότερα »

 

 
DILITAL 
 
 
 

LREC-COLING 2024 International Conference - πρόσκληση για υποβολή προτάσεων

Η Ένωση Γλωσσικών Πόρων ELRA και η Διεθνής Επιτροπή για την Υπολογιστική Γλωσσολογία ICCL, ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη διοργάνωση του 2024 Joint International Conference on Computational Linguistics, Language Resources and Evaluation (LREC-COLING 2024) που θα πραγματοποιηθεί στο Τορίνο της Ιταλίας στις 20-25 Μαΐου 2024Προθεσμία υποβολής προτάσεων: 20 Οκτωβρίου 2023.


Διαβάστε περισσότερα »

 

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν:

Ετήσιο Συνέδριο CLARIN ERIC 2023 - Πραγματοποιήστε την εγγραφή σας! 

Στις 16 με 18 Οκτωβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί το Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Υποδομής CLARIN ERIC, το οποίο αποτελεί το κεντρικό γεγονός που συγκεντρώνει όλα τα μέλη των εθνικών υποδομών που είναι υπεύθυνα για την υλοποίηση και τη λειτουργία της υποδομής CLARIN σε όλη την Ευρώπη. Το φετινό Συνέδριο  θα διεξαχθεί υβριδικά. Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το Συνέδριο διαδικτυακά μπορούν να πραγματοποιήσουν τώρα την εγγραφή τους εδώ.

Ανακαλύψτε περισσότερα